Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Належні, безпечні і здорові умови праці для медичних працівників

Дата: 02.04.2021 10:46
Кількість переглядів: 403

   За оцінками Міністерства охорони здоров’я України ризики розповсюдження вірусної хвороби COVID-19 залишаються високими як на регіональному, так і на глобальному рівнях країни. У зв’язку з цимМіністерство хорони здоров’я України рекомендує уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції обов’язково попереджати сімейного лікаря і залишатися вдома, щоб не стати джерелом захворювання для інших.

Найбільші ризики захворіти на гостре вірусне захворювання  COVID-19 є у медичних працівників. Вони перебувають на передовій у боротьбі із COVID-19 і піддаються ризикам, які становлять небезпеку їх здоров'ю та загрожують зараженням. Небезпеки включають прямий контакт і вплив збудника, тривалий робочий час, психологічні страждання, втому, професійне вигорання.

      Статтею 13 Закону України «Про охорону праці» передбачено питання управління охороною праці та обов’язки роботодавця щодо створення на робочому місці умов праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення прав та обов'язків медичних працівників, включаючи конкретні заходи, необхідні для охорони праці та здоров'я.

    За повідомленнями пропрофесійне захворювання з квітня 2020 року по березень 2021 року у Рівненському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області зареєстровано 228 випадків. Із них за висновками комісій з розслідування визнано гострими професійними захворюваннями 53 випадки; не визнано гострими професійними захворюваннями 62 випадки. Найбільша кількість хворих  медичних працівників зареєстрована на підприємствах: КП «Рівненська обласна клінічна лікарня» — 29, КНП«Центральна міська лікарня» — 35, КНП «Міська лікарня № 2» — 38, КНП «Північний» — 13, КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» — 21.

     Прямий контакт і вплив збудника COVID-19 мають працівники, які безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби, надаючи медичну допомогу, а саме: сестра медична, молодша медична сестра з догляду за хворими, лікарі інфекційних відділень та відділень для хворих з порушенням кровообігу, відділень хірургії, медичного персоналу первинних ланок амбулаторій підприємств.

     Аналіз причин розслідувань гострих професійних захворювань респіраторної хвороби COVID-19,спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на медичних підприємствах міста Рівне та Рівненського району свідчить про  незадовільний стан виробничої та трудової дисципліни медпрацівників, недотримання правил особистої гігієни та нехтування насторогою до цього захворювання, а також неналежний стан контролю з боку посадових осіб, керівників структурних підрозділів. Відповідно, не проводиться контроль керівниками структурних підрозділів підприємств за використанням засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) працівниками, їх обробленням антисептичними засобами, що є порушенням вимог наказів Міністерства охорони здоров’я України «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) (із змінами)від 28.03.2020№ 722, «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами»від 08.06.2015№325 тощо.

     А тому рекомендуємо роботодавцям медичних закладів активізувати роботу серед медичних працівників щодо профілактики поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, забезпечити запаси засобів індивідуального захисту (маски, рукавички, захисні окуляри, халати, засоби для дезінфекції рук, засоби для чищення) в достатній кількості для тих, хто працює з пацієнтами із підозрою на COVID-19, сприяти проведенню навчання медперсоналу з використання, одягання, знімання та утилізації особистих засобів захисту тощо.

 

Страховий експерт з охорони праці

сектору профілактики страхових випадків

Рівненського відділення УВД ФССУ у Рівненській області

О.А.Гапончук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь