Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

ПОГОВОРИМО ПРО ПРОФІЛАКТИКУ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

Дата: 29.09.2021 14:37
Кількість переглядів: 3152

ПОГОВОРИМО ПРО ПРОФІЛАКТИКУ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

      Одним із напрямів статутної діяльності Фонду соціального страхування України є профілактика виробничого травматизму та професійної захворюваності, спрямована на запобігання нещасним випадкам на виробництві, усунення загрози здоров’ю та життю працівників, викликаної умовами праці.

    З питання організації охорони праці на підприємстві роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а також зобов’язаний створити працівникам на робочому місці, в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства працівниками у галузі охорони праці.

    Уже вкотре хочемо нагадати суб’єктам господарювання, роботодавцям про обов’язковість виконання таких заходів для попередження випадків виробничого травматизму та професійних захворювань, що призводять до тривалої втрати непрацездатності та пов’язаних із травматизмом супутніх витрат (втрати грошових коштів, невиконаних своєчасно виробничих завдань, перенавантаження інших працівників, які змушені виконувати обов’язки травмованого, тощо).

       Профілактика ефективна тільки в тих випадках, коли вона проводиться системно, із застосуванням напрацювань у сфері охорони праці, в кожній галузі зокрема. Велику ефективність у цьому має роз’яснювальна робота серед працівників, яку слід проводити щоденно з урахуванням особливостей кожного робочого місця. Чим раніше працівник усвідомить і розпізнає назрілу виробничу небезпеку, тим безпечнішими стануть умови його роботи а це і є ключовим чинником профілактики виробничого травматизму.

     Актуальним є проведення адміністрацією, керівниками структурних підрозділів підприємства дієвого оперативного контролю за станом охорони праці: відповідність стану території, будівель, машин, обладнання, інструментів, пристосувань тощо до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

       Ключовими завданнями профілактики виробничого травматизму є інші питання охорони праці – навчання і перевірка знань посадових осіб, спеціалістів служби охорони праці, членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці; посадових осіб, відповідальних за технічний стан і безпечну експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки та безпечне виконання робіт підвищеної небезпеки, з відповідних нормативно правових актів з охорони праці; навчання працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, та тих, де є потреба у професійному доборі, – з безпечного виконання робіт. Окрім того, одним із видів навчання з питань охорони праці є забезпечення своєчасного та якісного проведення працівникам інструктажів з питань охорони праці на робочих місцях, де особливу увагу необхідно зосередити на питаннях щодо стану інструментів, обладнання, пристосувань, якими вони користуються; виконання робіт підвищеної небезпеки, можливих аварійних ситуацій та дій працівників при їх виникненні, а також на інформації щодо порядку надання домедичної допомоги при травмуванні працівника.

        Важливим питанням забезпечення охорони праці на підприємстві є організація та проведення попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, а також безоплатна видача за встановленими нормами спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

       Свій внесок у профілактику (попередження) виробничого травматизму зобов’язані робити і працівники, які повинні сумлінно виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці, перевіряючи перед початком роботи стан обладнання, інструментів, засобів захисту на відповідність їх до вимог нормативних актів з охорони праці, не виконуючи роботу на несправному обладнанні, не порушуючи вимог інструкцій з охорони праці та безпеку експлуатації обладнання, не будучи байдужими до порушень вимог безпеки іншими працівниками.

     Аналізуючи причини нещасних випадків на виробництві, що зареєстровані протягом 2021 року у Рівненському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області, бачимо, що найбільше їх сталося через невиконання вимог інструкцій з охорони праці; порушення правил безпеки руху; особисту необережність потерпілого; невиконання посадових обов’язків керівниками структурних підрозділів тощо.

        Найпоширенішими видами подій, які призвели до нещасних випадків, є: падіння потерпілого під час пересування; дорожньо-транспортні пригоди на дорогах загального користування; падіння потерпілого з висоти; дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів, інші.

Вагомий відсоток усіх нещасних випадків на виробництві з року в рік стається через організаційні причини, усунення яких не потребує ніяких матеріальних затрат. Дуже прикро усвідомлювати, що більшості з цих випадків виробничого травматизму можна було б уникнути, якщо вчасно проводити профілактичну роботу. Необхідно лише посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації робіт, а також вжити належні заходи щодо підвищення рівня безпечного виконання робіт працівниками. 

 

Сектор профілактики страхових випадків

Рівненського відділення управління

ВД ФССУ у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь