Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Роз’яснення щодо розслідування нещасних випадків в умовах воєнного стану

Дата: 07.06.2022 12:42
Кількість переглядів: 187

У період дії воєнного стану в Україні трапляються випадки травмування (поранення) та загибелі громадян України, які сталися, або можуть статися під час виконання трудових (посадових) обов’язків в результаті ведення бойових дій.

Зважаючи на відповідний досвід, набутий за час подій на сході нашої країни у 2014-2015 роках, постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 було внесено необхідні зміни та викладено порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі – Порядок) у новій редакції.

Зокрема, враховуючи нагальну потребу до переліку подій, що призвели до нещасних випадків, гострих професійних захворювань (отруєнь), аварій на виробництві, було додано такі події суспільного життя як оголошена та неоголошена війна, терористичний акт, протиправні дії третіх осіб тощо.

Тому нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових (посадових) обов’язків внаслідок вищезазначених подій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню згідно з вимогами Порядку та з дотриманням конституційних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав на соціальний захист.

Процедура розслідування нещасних випадків, що сталися з працівниками внаслідок отримання поранень під час ведення бойових дій, визначена Порядком і є такою ж самою як і для всіх інших видів нещасних випадків.

Для визначення виду події, що призвела до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) під час виконання трудових (посадових) обов’язків в результаті ведення бойових дій, комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід застосовувати код події 23, зазначений у Класифікаторі видів подій, причин, обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвела до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, наведеному в додатку 9 до Порядку (далі - Класифікатор).

Для визначення причин такого нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) комісії з розслідування (спеціальній комісії) слід застосовувати код причини 42, зазначений у Класифікаторі.

Для визначення обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання такого нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід застосовувати код обладнання 969, зазначений у Класифікаторі.

Зважаючи на дію режиму воєнного стану в Україні та обставини, за яких стався нещасний випадок, комісії з розслідування (спеціального розслідування) під час вирішення питання щодо встановлення осіб, які допустили порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці, як це передбачено абзацом десятим пункту 33 Порядку, рекомендується зазначати, що такі особи не встановлені, з огляду на відсутність відповідного нормативно-правового акта з охорони та гігієни праці, який регулює зазначене питання або зазначати «Збройні сили РФ», якщо такий факт є достеменно відомий комісії з розслідування (спеціального розслідування).

Водночас, враховуючи воєнний стан та реальну небезпеку, Держпраці рекомендує ухвалювати рішення щодо утворення комісії (спеціальної комісії) та проведення розслідування в кожному конкретно взятому нещасному випадку, виходячи з міркувань безпеки для членів комісії (спеціальної комісії) та самої можливості проведення розслідування.

У разі, якщо проведення розслідування є неможливим через загрозу життю та здоров’ю членам комісії, пропонується максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію, що надходить або стає відомою про нещасні випадки на виробництві, з метою їх подальшого розслідування у відповідності до вимог Порядку після нормалізації ситуації.

Щодо розпочатих та незавершених через бойові дії розслідувань (спеціальних розслідувань) нещасних випадків, то пропонується продовжити строки їх розслідування до створення умов щодо належного їх завершення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь