Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Правила та порядок виїзду дитини за кордон

Дата: 06.05.2019 14:55
Кількість переглядів: 741

   Фото без опису

    Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

     Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

     Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Документ обов’язково повинен містити маршрут прямування і часові рамки запланованої поїздки.

Фото без опису

      Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

  • батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;
  • є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців;
  • в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік;

Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:

  • довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;
  • довідка про наявність боргу по аліментам, видана державним або приватним виконавцем;
  • рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України;
  • судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім;
  • судове рішення про позбавлення батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть другого з батьків;

Як оформити довіреність на виїзд дитини за кордон?

Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення довіреності.

     Процедура оформлення довіреності (заяви) на вивезення дітей за кордон займає близько 15-20 хвилин. Для цього нотаріусу потрібно надати такі документи: оригінали паспортів батьків, їх ІПН та свідоцтво про народження дитини. При цьому, форма довіреності залежить від того, хто супроводжує дитину в подорожі. Якщо донька або син виїжджає з країни в супроводі близьких родичів (бабусі, дідуся, дядьки, тітки, брата, сестри), нотаріально завірений дозвіл на перетин дитиною кордону повинен надаватися і батьком, і матір’ю.

      При складанні нотаріально завіреної заяви на виїзд малолітньої (неповнолітньої) дитини з України обов’язково вказується інформація про особу, що супроводжує малюка (довіреність оформляється на її ім’я), країни подорожі (включаючи транзитні), а також цілі і терміни поїздки.

Який термін дії довіреності на вивезення дитини за кордон?

Строк довіреності на дитину для виїзду за рубіж прописується індивідуально, так як період її дії безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо, однак в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами тощо) довіреність може бути оформлена на кілька поїздок. Вартість довіреності на виїзд дитини за кордон у 2019 році становить близько 200-250 гривень.

Які документи потрібні для поїздки за кордон з дитиною?

      Неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину). Слід зазначити, що Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також їх внесення в закордонні паспорти батька або матері. Дійсний проїзний документ дитини може використовуватися для виїзду за кордон до закінчення терміну дії, але не пізніше, ніж до 1 жовтня 2019 року.

    Таким чином, переймаючи європейську практику, найближчим часом закордонний паспорт для дитини буде єдиним діючим документом для перетину кордону. При цьому оформити його можна і новонародженим, але термін дії документа для дітей, які не досягли 16 років, обмежений чотирма роками. Після досягнення 16-річного віку закордонний паспорт видається на 10 років.

Як вивезти дитину за кордон без згоди батька?

В юридичній практиці зустрічаються випадки, коли батько не дає згоду на виїзд неповнолітніх дітей з України. Це може бути викликано розлученням і подальшим конфліктом з дружиною, або місце проживання батька просто невідомо. Якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду.

Особливу увагу слід приділити складанню позовної заяви, оскільки від переконливої аргументації необхідності вивезення дитини за кордон залежить результат судового розгляду. Доказом може послужити довідка з медичної установи про потребу в лікуванні за кордоном, якщо метою поїздки є оздоровлення, або письмовий доказ родинних зв’язків, якщо подорож викликана бажання відвідати родичів, які живуть в іншій країні.

Який перелік документів потрібен для отримання дозволу на виїзд дітей за кордон України через суд?

  • позовна заява про виїзд дитини за кордон;
  • копія внутрішнього паспорта, ІПН позивача;
  • копія рішення суду про розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • позовна заява та додатки до неї;
  • докази доцільності поїздки.

   Довідково. За отриманням більш детальної консультації та отриманням безоплатної вторинної правової допомоги, ви можете звернутися до відділу «Рівненське бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою – вул. Соборна, буд. 195, каб. 103, м. Рівне, а також до Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь