Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

ПАМ'ЯТКА ПЕНСІОНЕРУ

Дата: 15.08.2022 14:52
Кількість переглядів: 519

1. Пенсіонери мають право:

звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України особисто або через законного представника, представника, повноваження якого оформлено у встановленому законом порядку (у випадках, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон));

на призначення одного виду пенсії або щомісячного довічного грошового утримання за вибором особи (у разі якщо особа одночасно має право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років), за різними законами, а також на щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії). Переведення з одного виду пенсії на інший провадиться з дня подання заяви з усіма необхідними документами. Пенсіонерам

після досягнення пенсійного віку рекомендуємо звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою про призначення пенсії за віком;

звертатись із зверненнями з питань пенсійного забезпечення відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та запитами на інформацію відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

ознайомлюватись з матеріалами пенсійної справи, отримувати виписку з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії, про періоди страхового стажу та заробітної плати, яка врахована при розрахунку пенсії, копії документів, які знаходяться в пенсійній справі;

оскаржувати рішення (дії, бездіяльність) територіального органу Пенсійного фонду України до Пенсійного фонду України, відповідно до Порядку розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України, щодо пенсійного забезпечення, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 12 жовтня 2007 року № 18-6, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 листопада 2007 за № 1241/14508, у судовому порядку;

безоплатно отримувати інформацію про особу, що обробляється Пенсійним фондом України;

отримувати консультації та роз’яснення щодо застосування законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, пенсійне забезпечення.

2. Пенсіонери протягом 10 днів зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду України про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати з наданням документів, що підтверджують:

вступ на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи - підприємця. У разі влаштування особи, яка одержує пенсію за вислугу років, на роботу за посадою, що дає право на пенсію за вислугу років,

виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі у випадках, коли робота має місце після досягнення пенсійного віку.

продовження навчання на денній формі у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, дітьми, які одержують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, до досягнення ними 23 років;

про набуття/зміну/припинення особливого статусу;

зміну місця проживання (реєстрації);

виїзд на постійне місце проживання за кордон.

Довідково:

1. Заяви з питань пенсійного забезпечення, передбачені абзацом першим пункту 1.1 розділу І, пунктом 5.1 розділу V Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846 (далі - Порядок), подаються до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання (реєстрації) заявника. Заяви, передбачені абзацом другим пункту 1.1 розділу І Порядку, разом зі сканованими копіями документів, які придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), можуть подаватись заявником через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID.

2. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: особам з інвалідністю I групи - 100 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю II групи - 90 відсотків; особам з інвалідністю III групи - 50 відсотків.

За наявності у непрацюючих осіб з інвалідністю II і III груп страхового стажу, передбаченого частиною другою статті 33 Закону, вони мають право на призначення пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком.

Непрацюючі особи з інвалідністю II групи, визнані особами з інвалідністю після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, та особи з інвалідністю III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 Закону.

Якщо вимоги частини другої статті 33 Закону (особа з інвалідністю звільнилася з роботи, набула необхідного стажу) виконані після призначення пенсії по інвалідності, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком особам з інвалідністю II і III груп обчислюється з дня набуття такого права, якщо особа повідомила про свій вибір не пізніше трьох місяців з дня настання такого права.

У разі працевлаштування особи, якій призначено пенсію відповідно до частини другої статті 33 Закону (крім випадків, коли особа досягла пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону), у період роботи пенсія по інвалідності виплачується у розмірі, передбаченому частиною першою статті 33 Закону.

Особи з інвалідністю, причина інвалідності яких з дитинства, у разі смерті одного із їх батьків, мають право на одночасне призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника і державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», незалежно від того який вид пенсії отримують на момент набуття такого права.

3. Пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

4. У разі виявлення недостовірних даних у документах та відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, рішенням територіального органу Пенсійного фонду України розмір та підстави для виплати пенсії переглядаються відповідно до Закону без урахування таких даних.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь