Корнинська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

ЗМІНИ ВИПЛАТИ ДО 5 ТРАВНЯ!!!

Дата: 20.04.2023 11:44
Кількість переглядів: 144

15 квітня набрав чинності закон, що замінює “виплату до 5 травня” на виплату до Дня Незалежності. Остання так само надаватиметься учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, членам сімей загиблих та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, жертвам нацистських переслідувань.

За аналогією з виплатою до 5 травня, порядок виплати до Дня Незалежності та її розмір визначатиме Кабмін у межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України. Наразі ці питання уряд ще не врегулював.

САМІ ПОШИРЕНІ ПИТАННЯ ДО НОВИХ ЗМІН:

Тож чи варто очікувати на виплату до 5 травня в цьому році?

Ні, оскільки новий закон змінив Закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та переніс, по суті, цю виплату до 24 серпня.

Який буде розмір нової виплати до Дня Незалежності?

Розмір має визначити уряд, прийнявши рішення про це. Такого рішення ще немає.

Чи є можливість отримати виплату в більшому розмірі, ніж визначить уряд, посилаючись на прив’язку виплати до певної кількості мінімальних пенсій?

Звертаємо увагу, що відповідно до рішення Верховного Суду від 1 грудня 2022 року у справі № 580/2869/22 під час воєнного стану допомога виплачуватиметься в розмірі, визначеному урядом, адже під час воєнного стану соціальний захист може обмежуватися. 

Яким буде порядок виплати, наприклад, для військовослужбовців, які мають статус УБД?

Цим законом було виключено ст. 17-1 із ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, яка в загальних рисах регулювала механізм отримання виплати різними категоріями осіб, що мають на неї право, строки звернення та отримання виплати тощо. Тому механізм виплати також буде визначено на підзаконному рівні.

За більш детальною інформацією рекомендуємо звертатись до Сектору у Рівненській області Міністерства у справах ветеранів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь