Корнинська сільська рада
Рівненський район Рівненська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До 1 січня 2025 року всі власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) повинні оформити право власності

Дата: 17.11.2023 10:49
Кількість переглядів: 40

Власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до 01 січня 2025 року зобов’язані оформити право власності на земельну ділянку

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах.

Варто зауважити, що сертифікат на земельну частку (пай) не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж.

Саме оформлення у власність земельної частки (паю) передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Така земельна ділянка після оформлення вказаних документів матиме чітко визначені межі в натурі (на місцевості), а власник матиме повне право на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено, що в разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Що необхідно зробити, щоб оформити право власності й отримати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо у вас є сертифікат?

  1. Звернутися до сільської ради, на території якої розташована земельна частка (пай) із письмовою заявою про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної в натурі (на місцевості). До такої заяви додайте копію сертифікату на земельну частку (пай). Отримайте відповідне рішення місцевої ради.
  2. Звернутися до землевпорядної організації, щоб розробити проєктну документацію із землеустрою та встановлення меж земельної ділянки. Оплатіть послуги та отримайте технічну документацію землеустрою.
  3. Звернутися до сільської ради з заявою, щоб затвердити розроблену проєктну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність. Отримайте рішення місцевої ради про передачу у власність земельної ділянки на місцевості.
  4. Звернутися до державного реєстратора та зареєструйте право власності на земельну ділянку на підставі рішення місцевої ради.  В результаті отримаєте Витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку, який є тим документом, що посвідчує право власності.

Що буде, якщо Ви не зробите вищевказані кроки?

Якщо у Вас є сертифікат на земельну частку (пай), але Ви не встигнете оформити право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року Ваші  частки (паї) будуть вважатися невитребуваними.

Невитребувана земельна частка (пай) за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування й на підставі рішення суду буде передана у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь